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Health benefits of sapodilla-कभी उनकी शक्ल देख कर हम खाना पसंद नहीं करते कभी उनकी खुश्बू सूरत नहीं सीरत देखिये चीकू की


Sapodilla on a plant
Sapota fruits. Note for rusty gray raw fruits. (Photo courtesy by Narith5)
Sapota fruit has gray/brown, sandy, kiwifruit-like outer surface but without the fuzziness. Unripe fruits possess white, hard, inedible pulp that secretes sticky latex containing toxic substance saponin. This milky latex gradually disappears, and its white flesh turns brown as the fruit ripe. Once ripen, it becomes soft, acquires a sweet taste and smooth or grainy texture with slight musky flavor. It contains about 3-10 black, smooth, shiny biconvex/bean shaped, inedible seeds, located at its center.

Health benefits of sapodilla


कभी उनकी शक्ल देख कर हम खाना पसंद नहीं करते  कभी उनकी खुश्बू 

सूरत नहीं सीरत देखिये चीकू की 

Chiku Benefits


आइये एक सरसरी नज़र डालते हैं इसके फायदों पर :

(१ )चीकू से  आयरन, प्रोटीन , विटामिन -सी , विटामिन- ए ,विटामिन -ई ,सुपाच्य ( काम्प्लेक्स )कार्बोहाइड्रेट, पोटेशियम , केल्शियम ,जैसे खनिज , और कोशिकाओं की टूट फुट की मुरम्मत करने वाले  एंटीऔक्सीडेंट प्रचुरता में मिल जाते हैं।कॉपर का अल्पांश भी यहां आपको मिल जाएगा।  
विटामिन ए के कारण यह आंखो के लिए अच्छा होता है , इसको खाने से आँखों की रोशनी तेज़ होती है ।
विटामिन- ई मसल्स के लिए (वाइटैलिटी )और बालों और स्किन के लिए बहुत अच्छा होता है ।
इसमें मौजूद विटामिन -सी और केल्शियम और फोस्फोरस हड्डियों को मजबूती देता है ।
चीकू खाना  गाल-ब्लेडर और  किडनी की पथरी को आसानी से निकालने का अच्छा उपाय है इसको खाने से पथरी आसानी से निकल जाती है । चीकू के सेवन  से रक्त संचार अच्छा होता है यह ब्लड प्रेशर को भी सही रखता है ।
चीकू में मौजूद खाद्य रेशे  हमारा डाइजेस्टीव सिस्टम ,पाचन तंत्र को तंदरुस्त रखते हैं  कब्ज़ में राहत ,अपचयन बढ़िया  रहता है । पेट की बीमारियों से बचाव के लिए भी यह अच्छा उपाय है ।
सुस्वादु ही नहीं पुष्टिकर चीकू लदा  हुआ है सुपाच्य फ्रुक्टोज़ और सुक्रोज़ से।
इसमें मौजूद (tannins )टैनिन्स रोग पूर्व की एक से ज्यादा स्थितयों से बचाव करते हैं -आमाशय में सूजन और पीड़ा (गैस्ट्राइटिस ),आमाशय और आँतों में दर्द और सूजन (गैस्ट्रो-एण्ट - राइटिस ) ,इर्रिटेटिंग बोवेळ (irritating bowel )आदिक ऐसी ही स्थितियों को गिनाया जा सकता है। इर्रिटेटिंग बोवेल सिंड्रोम बड़ी आंत्र क्षेत्र  की ऐंठन ,आमाशय में दर्द ,अफारा (पेट फूलना ),गैस बनना ,अतिसार का ही सिंड्रोम  है। 
कंजेस्शन और कफ़ में विशेष राहत दिलवाता है चीकू का सेवन।गर्भवती महिलाओं को ज़रूरी पोषण देने के अलावा यह मतली ,चक्कर आने  की शिकायत आदिक  से भी बचाव करता है।


Chiku Benefits

विशेष :Irritable bowel syndrome (IBS) is a common disorder that affects the large intestine. Signs and symptoms include cramping, abdominal pain, bloating, gas, and diarrhea or constipation, or both. IBS is a chronic condition that you'll need to manage long term.
Only a small number of people with IBS have severe signs and symptoms. Some people can control their symptoms by managing diet, lifestyle and stress. More-severe symptoms can be treated with medication and counseling.
IBS doesn't cause changes in bowel tissue or increase your risk of colorectal cancer.
  • Sapodilla is one of the high-calorie fruits; 100 g provides 83 calories (almost same as that of calories in sweet potato, and banana). Additionally, it is an excellent source of dietary fiber (5.6 g/100g), which makes it a good bulk laxative. This fiber content helps relieve constipation episodes and help protect mucosa of the colon from cancer-causing toxins.
  • The fruit is rich in antioxidant polyphenolic compound tannin. Tannins are a composite family of naturally occurring polyphenols. Research studies suggest that tannins possess astringent properties, and shown to have potential anti-inflammatory, antiviral, antibacterial, and anti-parasitic effects. Hence, these compounds may found useful applications in traditional medicines as antidiarrheal, hemostatic (stops bleeding) and as a remedy for hemorrhoids.
  • Furthermore, the anti-inflammatory effect of tannins helps limit conditions like erosive gastritis, reflux esophagitis, enteritis, and irritating bowel disorders. Some other fruits that also rich in tannins include pomegranatepersimmon, and grapes.
  • Sapote contains a good amount of antioxidant vitamins like vitamin-C (24.5% of recommended daily intake per 100 g of fruit), and vitamin A. Vitamin-A is essential for vision. It also required for maintaining healthy mucosa and skin. Consumption of natural fruits rich in vitamin-A has been known to offer protection from lung and oral cavity cancers. So also, consumption of foods containing vitamin-C helps the body develop resistance to combat infectious agents and help scavenge harmful free radicals from the human body
  • Fresh ripe sapodilla is a good source of minerals like potassium, copper, iron and vitamins like folate, niacin and pantothenic acid. These compounds are essential for optimal health as they involve in various metabolic processes in the body as cofactors for the enzymes.

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